четвер, 28 травня 2015 р.

Користь вітамінів


       Вітаміни необхідні для зміцнення здоров'я людини, для нормальної роботи всіх внутрішніх органів і систем. Користь вітамінів не можна недооцінювати. Відмітна особливість вітамінів полягає в тому, що людський організм не здатний самостійно їх синтезувати. Відповідно, корисні вітаміни повинні надходити в організм з їжею або як добавки до їжі.


     Інша особливість вітамінів полягає в тому, що без них людина прожитий в принципі може, але тоді в організмі будуть відбуватися численні порушення.
    Користь вітамінів полягає в активізації формування тканин і їх оновленню, відповідають за багато функцій організму і регулюють перехід з'їденої їжі в енергію. Якщо організм відчуває нестачу вітамінів, то виникають всілякі проблеми зі здоров'ям. Першими симптомами дефіциту вітамінів є - розлад апетиту і слабкість, нездатність зосереджувати увагу і нервозність, зниження імунітету. Крім того, такі явища, як розлади якості та тривалості сну, депресії і патологічні зміни шкірного покриву також можна віднести до дефіциту вітамінів.                                                                                                                                Здоровий організм людини отримує свою порцію корисних вітамінів кожен день з продуктів харчування, які вживає в їжу людина. З цієї причини щоденний раціон харчування повинен бути різноманітний і збалансований. Всього науці відомо тринадцять вітамінів, які відрізняються за своїми характеристиками. Наприклад, одні вітаміни можуть розчинятися у воді. Ці вітаміни скупчуються в організмі в невеликих кількостях. Інші, які є жиророзчинними, організм людини як би відкладає «на чорний день».
   Ні для кого не секрет, що, чим більше вітамінів надходить в людськи організм з їжею, тим міцнішим стає імунітет, то є здатність людини протистояти різним захворюванням.
   Для того щоб правильно збалансувати свій раціон, необхідно знати, в яких продуктах які вітаміни містяться:
    - А вітамін міститься в філе риби та інших дарах моря , у печінці і стиглих абрикосах. Вітамін А відповідає за здоров'я шкірного покриву і слизових, допомагає підтримати зір, посилює загальний імунітет організму.
   - В1 вітамін можна виявити в зернах рису і свіжих овочах. Вітамін В1 забезпечує здоров'я нервової системи, покращує пам'ять і концентрацію уваги.
   - В2 вітамін міститься в кисломолочних продуктах та яйцях. Він допоможе зберегти красу нігтів і волосся, укріпити систему нервів.
   - РР вітамін знаходиться в борошні грубого помелу і хлібобулочних виробах з неї, у свіжих овочах і червоному м'ясі. 
   - В6 вітамін міститься в жовтку яйця і квасолі. Зміцнює нервову систему та нормалізує кровотворення.
  - Кислота пантотенова знаходиться в цвітній капусті і м'ясі. Відповідає за травну діяльність.
   - В12 вітамін міститься в морепродуктах і сирі, несучи відповідальність за ріст і нормальний розвиток центральної нервової системи.
  - Кислота фолієва міститься в шпинаті і зеленому стручковом горошку. Це з'єднання необхідно для нормального розвитку нервової системи у плода.
  - З вітаміну, або аскорбінової кислоти, дуже багато в плодах шипшини і в болгарському перці. Вітамін С зміцнює імунітет, забезпечує швидке згортання крові.
    - D вітаміну багато в рибній печінки і яйцях.
    - Е вітамін міститься в горіхах і маслі рослинного походження. Вітамін Е гальмувати процеси старіння і відновлює нормальну роботу залоз ендокринної системи.
   - До вітамін міститься в листовому салаті і білокачанній капусті. Він відповідає за здатність крові до згортання.
  - Біотин знаходиться в яєчному жовтку, томатах і соєвих культурах. Біотин вкрай корисний для здоров'я шкіри і волосся, контролює вміст цукру в крові.


3 коментарі: