Характеристика окремих вітамінів[ред. • ред. код]
Назва | Роль | Джерела і стійкість | Симптоми нестачі | Симптоми крайнього надлишку |
---|---|---|---|---|
Водорозчинні вітаміни | ||||
B1 (тіамін, антиневритний) | Попередник коферменту (ТПФ), що використовується для відщепленняCO2 від органічних сполук. Бере участь клітинному диханні, синтезіпентоз і ацетилхоліну, окисненні алкоголю. | Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб.
Швидко руйнується при нагріванні.
| Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту,анемія, збільшення серця,тахікардія). | Невідомі. |
B2 (рибофлавін, вітамін росту) | Попередник двох коферментів —ФАД і ФМН, що слугують акцепторами атомів гідрогену, також компонент оксидаз амінокислот. | Молочні продукти, також наявний в м'ясі, рибі, зернових, овочах, печінці, яєчному білку, бобових.
Розкладається під впливом ультрафіолетового і видимого світла, внаслідок дії лугів.
| Дерматити, тріскання губ у куточках, губи і язик стають пурпурово-червоними і блискучими. Проблеми з очима: підвищена світлочутливість, розмитість зору. Один з найпоширеніших гіповітамінозів. | Невідомі. |
B3 (ніацин, нікотинамід, антипелагричний) | Попередник коферментів НАД іНАДФ, що є переносниками електронів і беруть участь у гліколізі,окисному фосфорилюванні, окисненні жирів, репарації ДНК, регуляції транскрипції тощо. | Дієта з достатнім вмістом білків зазвичай задовольняє потребу в ніацині, оскільки амінокислотатриптофан може легко в нього перетворюватись. Джерелами самого вітаміну є м'ясо і риба, менше його печінці, дріжджах, картоплі, арахісі, зелені.
Стійкий до дії кислот, лугів, високої температури, світла, окиснення.
| Пелагра (наступає після кількох місяців нестачі), ранні ознаки: млявість, головний біль, втрата апетиту, пізніше: сухість в роті, нудота, блювання, діарея, суха шкіра з виразками, неврологічні симптоми. Три основні симптоми пізніх стадій (3Д) діарея, деменція ідерматит. Тривалий дефіцит вітаміну може призводити до смерті. | Величезні дози можуть призводити до гіперглікемії, розширення кровоносних судин, ураження печінки,подагри. |
B5 (пантотенова кислота) | Попередник коферменту А, що бере участь у реакціях перенесенняацетильної групи, зокрема у клітинному диханні, синтезі йокисненні жирних кислот тощо, також задіяний у синтезі стероїдів і гемугемоглобіну. | («Пантотенова кислота» з грец.пантос — всюди). Це свідчить про значне розповсюдження цієї речовини. Міститься в продуктах тваринного походження: м'ясі, печінці, яєчному жовтку, молоці тощо, також у цілому зерні, бобових, деяка кількість продукується кишковою мікрофлорою.
Відносно стабільний, втрати під час приготування їжі незначні, крім випадків, коли варіння відбувається у кислих або лужних розчинах.
| Дефіцит рідкісний, проявляється втратою апетиту, болем у животі, руках і ногах, депресією, спазмами, нейро-м'язовою дегенерацією (нейропатію валкоголіків пов'язують з нестачею вітаміну B5). | Невідомі. |
B6 (піридоксин, антидерматитний) | Попередник кількох коферментів, зокрема піридоксальфосфату, що беруть участь в обміні амінокислот. Потрібний для перетворення триптофану в ніацин, глікогенолізу, формування антитіл і гемоглобіну, руйнування гомоцистеїну. | Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела: картопля, помідори, шпинат.
Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами.
| У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання, слабкість, біль у животі.
У дорослих: себорейніушкодження навколо очей і рота, підвищена ймовірність серцевих захворювань.
| Пригнічення глибинних сухожильних рефлексів, заніміння кінцівок, труднощі при ходьбі, ушкодження нервів. |
B9 (фолієва кислота) | Попередник коферментів, що беруть участь у метаболізмі амінокислот інуклеїнових кислот, холіну. Необхідний для формуванняеритроцитів і нормального розвиткунервової трубки зародка, допомагає у розкладі гомоцистеїну. | Темно-зелені овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою. | Макроцитарна або мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів. | Невідомі |
B12 (ціанкобаламін, антианемічний) | Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот. Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку. Необхідний для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі попередники еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере участь у синтезіметіоніну і холіну. | Печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.
Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та лугами. Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для задоволення потреб організму впродовж 3—5 років.
| Перніціозна анемія, що проявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою; неврологічні розлади, у більшості випадків виникає внаслідок поганого всмоктування, а не власне дефіциту в дієті. | Невідомі. |
Вітамін H (біотин, антисеборейний) | Кофермент у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, зокрема необхідний для проходження циклу Кребса, формування пуринів, замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії. | Бобові та інші овочі, печінка, яєчний жовток, горіхи, у достатній кількості синтезується мікрофлорою кишківника.
Стійкий до дії світла, тепла, кислот.
| Сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вмістхолестеролу в крові. | Невідомі |
Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний) | Антиоксидант, необхідний для синтезу колагену, перетворення триптофану у серотонін і холестеролу у жовчні кислоти, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти. | Овочі і фрукти, особливо цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень.
Руйнується під впливом світла, нагрівання, лугів.
| Цинга: порушення формування міжклітинного матриксу, болі в суглобах, хвороби зубів, порушення росту кісток, загоєння ран, кровоточивість ясен, анемія, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів. | Великі дози (у 10 і більше разів вищі за рекомендовані) призводять до діареї, підвищеної мобілізації мінеральних речовин кісткової тканини, посиленезсідання крові, формуванняниркових каменів |
Жиророзчинні вітаміни | ||||
Вітамін A (ретинол, антиксерофтальмічний) | Потрібний для синтезу зорових пігментів, підтримання цілісності шкіри і слизових оболонок, нормального розвитку зубів і кісток, забезпечення репродуктивних функцій, антиоксидант. | Вітамін A міститься у риб'ячому жирі, яєчних жовтках, печінці, молоці; провітамін A (β-каротин) — у червоних, оранжевих, жовтих і темно-зелених овочах. Вітамін A запасається печінкою у кількості, достатній для забезпечення потреб організму впродовж року.
Стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, легко окиснюється і розкладається під впливом світла.
| Куряча сліпота, сухість шкіри і волосся, порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, збільшення ймовірності інфекційних захворювань дихальної, травної і видільної систем, висихання кон'юктиви, помутніння рогівки, у вагітних жінок — дефекти у розвитку плоду. | Токсичний при вживанні у кількості більше 10 мг у день впродовж місяців. Симптомами є нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і селезінки, може збільшувати ризик захворювання на рак легеньу курців. |
Вітамін D(кальциферол, антирахітний) | За функціями схожий до гормонів: сприяє всмоктуванню кальцію у ШКТ, разом з паратропним гормоном мобілізує кальцій з кісток. Обидва механізми необхідні для підтримання сталої концентрації кальцію в крові, що у свою чергу потрібно для нормальної роботи нервової системи, скорочення м'язів, зсідання крові, формування кісток і зубів. | Вітамін D3 формується у шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму відбувається у печінці і нирках. Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні жовтки, молоко.
Вітамін D стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, світла і окиснення.
| У дітей рахіт, у дорослих —остеомаляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість. | 22—25 мг на добу може бути токсичним для дітей, більші дози — і для дорослих. До симптомів належать: блювання, діарея, втома, втрата ваги, гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження серця і нирок. |
Вітамін E (токофероли, антистерильний) | Антиоксидант, помагає запобігти окисненню ненасичених жирних кислот і холестеролу, зокрема уклітинних мембранах, перешкоджає розвитку атеросклерозу. | Зародки пшениці, рослинні олії, горіхи, злаки, темно-зелені листкові овочі.
Нечутливий до дії тепла, світла, кислот, нестійкий до кисню.
| Дуже рідко, точні симптоми не до кінця з'ясовані: можливе зменшення тривалості життя еритроцитів і гемоліз, ламкість капілярів, дегенерація спинного мозку. | Навіть у великих дозах не викликає значних побічних ефектів. Можливе сповільнене загоєння ран, зниження адгезії тромбоцитіві зростання часу утворення згустку крові. |
Вітамін K (нафтохінони, антигеморагічний) | Необхідний для синтезу печінкоюфакторів зсідання крові і деяких інших білків. Бере участь в окисному фосфорилюванні у всіх клітинах організму. | Головним чином синтезується кишковою мікрофлорою, міститься у темно-зелених листкових овочах, качанній капусті, капусті броколі, цвітній капусті, у свинині і печінці. Стійкий до нагрівання, руйнується кислотами, лугами, світлом, окиснювальними агентами. Забезпечення організму вітаміном K може зменшуватись під час вживанняантибіотиків. | Порушення зсідання крові, тривалі кровотечі, швидке формування синців. | Невідомі. |
CУПЕР !!! Дуже цікава і корисна інформація!!
ВідповістиВидалитиЦікава інформація
ВідповістиВидалитиОго! Дізнався багато нового.
ВідповістиВидалитиЦікава інформація!!
ВідповістиВидалити