четвер, 28 травня 2015 р.

Характеристика вітамінів

Характеристика окремих вітамінів[ред. • ред. код]

НазваРольДжерела і стійкістьСимптоми нестачіСимптоми крайнього надлишку
Водорозчинні вітаміни
B1 (тіамін, антиневритний)Попередник коферменту (ТПФ), що використовується для відщепленняCO2 від органічних сполук. Бере участь клітинному диханні, синтезіпентоз і ацетилхоліну, окисненні алкоголю.Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб.
Швидко руйнується при нагріванні.
Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту,анемія, збільшення серця,тахікардія).Невідомі.
B2 (рибофлавін, вітамін росту)Попередник двох коферментів —ФАД і ФМН, що слугують акцепторами атомів гідрогену, також компонент оксидаз амінокислот.
Молочні продукти, також наявний в м'ясі, рибі, зернових, овочах, печінці, яєчному білку, бобових.
Розкладається під впливом ультрафіолетового і видимого світла, внаслідок дії лугів.
Дерматити, тріскання губ у куточках, губи і язик стають пурпурово-червоними і блискучими. Проблеми з очима: підвищена світлочутливість, розмитість зору. Один з найпоширеніших гіповітамінозів.Невідомі.
B3 (ніацин, нікотинамід, антипелагричний)Попередник коферментів НАД іНАДФ, що є переносниками електронів і беруть участь у гліколізі,окисному фосфорилюванні, окисненні жирів, репарації ДНК, регуляції транскрипції тощо.Дієта з достатнім вмістом білків зазвичай задовольняє потребу в ніацині, оскільки амінокислотатриптофан може легко в нього перетворюватись. Джерелами самого вітаміну є м'ясо і риба, менше його печінці, дріжджах, картоплі, арахісі, зелені.
Стійкий до дії кислот, лугів, високої температури, світла, окиснення.
Пелагра (наступає після кількох місяців нестачі), ранні ознаки: млявість, головний біль, втрата апетиту, пізніше: сухість в роті, нудота, блювання, діарея, суха шкіра з виразками, неврологічні симптоми. Три основні симптоми пізніх стадій (3Д) діареядеменція ідерматит. Тривалий дефіцит вітаміну може призводити до смерті.Величезні дози можуть призводити до гіперглікемії, розширення кровоносних судин, ураження печінки,подагри.
B5 (пантотенова кислота)Попередник коферменту А, що бере участь у реакціях перенесенняацетильної групи, зокрема у клітинному диханні, синтезі йокисненні жирних кислот тощо, також задіяний у синтезі стероїдів і гемугемоглобіну.(«Пантотенова кислота» з грец.пантос — всюди). Це свідчить про значне розповсюдження цієї речовини. Міститься в продуктах тваринного походження: м'ясі, печінці, яєчному жовтку, молоці тощо, також у цілому зерні, бобових, деяка кількість продукується кишковою мікрофлорою.
Відносно стабільний, втрати під час приготування їжі незначні, крім випадків, коли варіння відбувається у кислих або лужних розчинах.
Дефіцит рідкісний, проявляється втратою апетиту, болем у животі, руках і ногах, депресією, спазмами, нейро-м'язовою дегенерацією (нейропатію валкоголіків пов'язують з нестачею вітаміну B5).Невідомі.
B6 (піридоксин, антидерматитний)Попередник кількох коферментів, зокрема піридоксальфосфату, що беруть участь в обміні амінокислот. Потрібний для перетворення триптофану в ніацин, глікогенолізу, формування антитіл і гемоглобіну, руйнування гомоцистеїну.Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела: картопля, помідори, шпинат.
Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами.
У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання, слабкість, біль у животі.
У дорослих: себорейніушкодження навколо очей і рота, підвищена ймовірність серцевих захворювань.
Пригнічення глибинних сухожильних рефлексів, заніміння кінцівок, труднощі при ходьбі, ушкодження нервів.
B9 (фолієва кислота)Попередник коферментів, що беруть участь у метаболізмі амінокислот інуклеїнових кислотхоліну. Необхідний для формуванняеритроцитів і нормального розвиткунервової трубки зародка, допомагає у розкладі гомоцистеїну.Темно-зелені овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою.Макроцитарна або мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів.Невідомі
B12 (ціанкобаламін, антианемічний)Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот. Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку. Необхідний для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі попередники еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере участь у синтезіметіоніну і холіну.Печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.
Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та лугами. Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для задоволення потреб організму впродовж 3—5 років.
Перніціозна анемія, що проявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою; неврологічні розлади, у більшості випадків виникає внаслідок поганого всмоктування, а не власне дефіциту в дієті.Невідомі.
Вітамін H (біотин, антисеборейний)Кофермент у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, зокрема необхідний для проходження циклу Кребса, формування пуринів, замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії.Бобові та інші овочі, печінка, яєчний жовток, горіхи, у достатній кількості синтезується мікрофлорою кишківника.
Стійкий до дії світла, тепла, кислот.
Сухість шкіри, болі в м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вмістхолестеролу в крові.Невідомі
Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний)Антиоксидант, необхідний для синтезу колагену, перетворення триптофану у серотонін і холестеролу у жовчні кислоти, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти.Овочі і фрукти, особливо цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень.
Руйнується під впливом світла, нагрівання, лугів.
Цинга: порушення формування міжклітинного матриксу, болі в суглобах, хвороби зубів, порушення росту кісток, загоєння ран, кровоточивість ясен, анемія, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів.Великі дози (у 10 і більше разів вищі за рекомендовані) призводять до діареї, підвищеної мобілізації мінеральних речовин кісткової тканини, посиленезсідання крові, формуванняниркових каменів
Жиророзчинні вітаміни
Вітамін A (ретинол, антиксерофтальмічний)Потрібний для синтезу зорових пігментів, підтримання цілісності шкіри і слизових оболонок, нормального розвитку зубів і кісток, забезпечення репродуктивних функцій, антиоксидант.Вітамін A міститься у риб'ячому жирі, яєчних жовтках, печінці, молоці; провітамін A (β-каротин) — у червоних, оранжевих, жовтих і темно-зелених овочах. Вітамін A запасається печінкою у кількості, достатній для забезпечення потреб організму впродовж року.
Стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, легко окиснюється і розкладається під впливом світла.
Куряча сліпота, сухість шкіри і волосся, порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, збільшення ймовірності інфекційних захворювань дихальної, травної і видільної систем, висихання кон'юктиви, помутніння рогівки, у вагітних жінок — дефекти у розвитку плоду.Токсичний при вживанні у кількості більше 10 мг у день впродовж місяців. Симптомами є нудота, блювання, анорексія, головний біль, втрата волосся, біль у суглобах, ламкість кісток, збільшення печінки і селезінки, може збільшувати ризик захворювання на рак легеньу курців.
Вітамін D(кальциферол, антирахітний)За функціями схожий до гормонів: сприяє всмоктуванню кальцію у ШКТ, разом з паратропним гормоном мобілізує кальцій з кісток. Обидва механізми необхідні для підтримання сталої концентрації кальцію в крові, що у свою чергу потрібно для нормальної роботи нервової системи, скорочення м'язів, зсідання крові, формування кісток і зубів.Вітамін D3 формується у шкірі під впливом ультрафіолетового випромінювання, подальше перетворення в активну форму відбувається у печінці і нирках. Джерелами вітаміну D є риб'ячий жир, яєчні жовтки, молоко.
Вітамін D стійкий до нагрівання, дії кислот і лугів, світла і окиснення.
У дітей рахіт, у дорослих —остеомаляція; порушення мінералізації кісток і зубів, знижений тонус м'язів, слабкість у ногах, неспокій, дратівливість.22—25 мг на добу може бути токсичним для дітей, більші дози — і для дорослих. До симптомів належать: блювання, діарея, втома, втрата ваги, гіперкальціємія і кальцифікація м'яких тканин, незворотне ушкодження серця і нирок.
Вітамін E (токофероли, антистерильний)Антиоксидант, помагає запобігти окисненню ненасичених жирних кислот і холестеролу, зокрема уклітинних мембранах, перешкоджає розвитку атеросклерозу.Зародки пшениці, рослинні олії, горіхи, злаки, темно-зелені листкові овочі.
Нечутливий до дії тепла, світла, кислот, нестійкий до кисню.
Дуже рідко, точні симптоми не до кінця з'ясовані: можливе зменшення тривалості життя еритроцитів і гемоліз, ламкість капілярів, дегенерація спинного мозку.Навіть у великих дозах не викликає значних побічних ефектів. Можливе сповільнене загоєння ран, зниження адгезії тромбоцитіві зростання часу утворення згустку крові.
Вітамін K (нафтохінони, антигеморагічний)Необхідний для синтезу печінкоюфакторів зсідання крові і деяких інших білків. Бере участь в окисному фосфорилюванні у всіх клітинах організму.Головним чином синтезується кишковою мікрофлорою, міститься у темно-зелених листкових овочах, качанній капусті, капусті броколі, цвітній капусті, у свинині і печінці. Стійкий до нагрівання, руйнується кислотами, лугами, світлом, окиснювальними агентами. Забезпечення організму вітаміном K може зменшуватись під час вживанняантибіотиків.Порушення зсідання крові, тривалі кровотечі, швидке формування синців.Невідомі.

4 коментарі: