вівторок, 17 листопада 2015 р.

Чому ми втрачаємо вітаміни?

Чому ми втрачаємо вітаміни?
Про користь вітамінів ми чуємо майже щодня, але як правильно збалансувати своє харчування і зробити так, щоб організм випромінював здоров'я, цікавить кожного.
Адже знаючи деякі корисні речі про вітаміни, можна досягти гарного самопочуття, сяючої шкіри та розкішного волосся.
По-перше, вітаміни не можна вважати поживними речовинами. Вони є каталізаторами, які сприяють нормальному обміну речовин в організмі, але самі по собі не мають енергетичної цінності.
По-друге, основна маса вітамінів не виробляється в організмі людини, а без них повноцінно існувати просто неможливо.
По-третє, багато людей помилково вважають, що в овочах і фруктах знаходяться усі потрібні вітаміни, але це не так.Вониможуть бути більш-менш надійним джерелом тільки двох вітамінів: аскорбінової (вітаміну С) і фолієвої кислот, а також каротину – і то лише в тому випадку, якщо набір споживаних овочів та фруктів буде достатньо різноманітний і великий.
Також існує хибна думка, що найбільше вітамінів групи С у цитрусових, але, як не дивно, цього вітаміну набагато більше в капусті або полуниці. Крім того, в цих фруктах багатозаліза, калію, магнію, кальцію і фосфору.
Що стосується вітамінів групи В, їх основним джерелом є м’ясо, печінка, нирки, яйця, молоко, вершкове масло і олії, хліб з борошна грубого помелу, крупи, що зберігають зовнішню, багату на вітаміни і мінеральні речовини оболонку (гречана, вівсяна, пшоно тощо).
По-четверте, важливу роль відіграє склад їжі. При переважанні у харчовому раціоні вуглеводів організм потрібує більше вітамінів В1, В2 і С. При нестачі в їжі білка знижується засвоєння вітаміну В2, нікотинової кислоти, вітаміну С, порушується перетворення каротину на вітамін А. Крім цього, величезне значення у зниженні надходження вітамінів в організм має вживання високорафінованих продуктів (просіяне біле борошно, білий рис, цукор тощо), з яких усі вітаміни видалені у процесі обробки.
Вміст вітамінів у продуктах може істотно змінюватися:
  • при кип’ятінні молока кількість вітамінів, що містяться в ньому, значно знижується;
  • в середньому 9 місяців у році європейці споживають овочі, вирощені у теплицях, або після тривалого зберігання – такі продукти мають нижчий рівень вмісту вітамінів порівняно з овочами з відкритого ґрунту;
  • після трьох днів зберігання продуктів у холодильнику втрачається 30% вітаміну С (при кімнатній температурі цей показник становить 50%);
  • при термічній обробці їжі втрачається від 25% до 90–100% вітамінів;
  • на світлі вітаміни руйнуються (вітамін В2 – дуже активно), вітамін А розкладається під впливом ультрафіолетових променів;
  • овочі без шкірки містять значно менше вітамінів;
  • висушування, заморожування, механічна обробка, зберігання в металевому посуді, пастеризація знижують вміст вітамінів у вихідних продуктах;
  • вміст вітамінів у овочах і фруктах дуже широко варіює в різні сезони року.
Нестача вітамінів виникає і у зв’язку з одноманітним раціоном, збільшенням споживання рафінованих, висококалорійних, але бідних вітамінами і мінеральними речовинами продуктів харчування (білого хліба, макаронних, кондитерських виробів, цукру, спиртних напоїв тощо); збільшенням у раціоні частки продуктів, що піддавалися консервації, тривалому зберіганню, інтенсивній технологічній обробці, що неминуче призводить до істотної втрати вітамінів.
Сонливість, виснажливість, дратівливість, зниження уваги і пам'яті, схильність до застудних захворювань, втома очей, зниження гостроти зору, сухість та лущення шкіри, поява вугрів, «ячмені», фурункули, тріщини на губах, розлущування нігтів, бляклість і випадання волосся, повільне загоювання пошкоджень на шкірі, кровоточивість ясен при чищенні зубів – все це ознаки гіповітамінозу.
Профілактичні вітамінні курси містять дози вітамінів, наближені до добової потреби організму людини. Вони дійсно вирішують завдання профілактики різних захворювань, підвищення адаптації до фізичних і психічних навантажень, оптимізації процесів відновлення після цих навантажень, перенесених захворювань, підвищення працездатності. Лікувальна вітамінотерапія суворо регламентує і тривалість лікування. Курс лікування гіпо- та авітамінозу визначає лікар індивідуально для кожної людини. 
Якщо ви бажаєте бути здоровими, сповненими сил та енергії, то необхідно дотримуватися збалансованого харчування і споживати тільки корисну їжу, яку краще готувати на пару і в духовці: так вітамінів втрачається менше.

3 коментарі: